Участь Сватівського ліцею № 8 у всеукраїнському експерименті з апробації нового Державного стандарту початкової освіти

Суттєвим досягненням у здійсненні інноваційної освітньої діяльності є участь Сватівського ліцею № 8 в пілотному проєкті Міністерства освіти і науки України та всеукраїнському експерименті за темою «Розроблення і впровадження навчально-методичного забезпечення початкової освіти в умовах реалізації нового Державного стандарту початкової загальної освіти» на 2017-2022 роки. Перш ніж запровадити нові підходи до навчання за новим Держстандартом по всій країні, у 2017 році в 100 попередньо відібраних Міністерством освіти і науки України школах розпочалася апробація його проєкту. Серед чотирьох шкіл Луганської області було обрано й Сватівський ліцей № 8. У результаті конкурсного відбору, який передбачав оцінку освітнього середовища закладу, дослідження готовності учасників освітнього процесу до здійснення інноваційної діяльності, школа стала учасником пілотного проєкту, а першокласники 2017-2018 навчального року - першопрохідцями впровадження Концепції Нової української школи.
Вже чотири роки поспіль вчителі-експериментатори Бондарєва І.О. та Кісельова Л.В. разом зі своїми учнями та в тісному партнерстві з батьками впроваджують в освітню практику нові підходи до навчання й викладання, апробують модельну освітню програму, нові посібники й підручники, реалізовують принципи педагогіки партнерства, створюють нове освітнє середовище.
Із самого початку експерименту «пілотні» класи було укомплектовано відповідними засобами навчання та обладнанням, сучасними меблями та оргтехнікою, швидкісним Інтернетом. А в цьому навчальному році приємною подією для вчителів і учнів стало те, що цьогорічна субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам на забезпечення якісної освіти в Новій українській школі врахувала також й потребу «пілотів», які вже долають другий, основний цикл початкової освіти, у придбанні необхідного обладнання, підручників і навчальних матеріалів. Завдяки виділеним державою коштам та співфінансуванню з місцевого бюджету четвертокласники отримали новенький спортивний інвентар, засоби для якісного навчання, дидактичні матеріали, навчальну літературу.
Експериментальна діяльність стала неоціненним досвідом у впровадженні реформи : школа стала ресурсним центром змін у початковій освіті та охоче ділиться набутим досвідом з колегами. Вчителі-експериментатори – активні учасники всеукраїнських, обласних та районних методичних заходів. У межах експерименту на базі школи відбулися обласні науково-практичні семінари, пройшли очні тренінги підвищення кваліфікації вчителів початкових класів та вчителів англійської мови, інші методичні заходи. Педагоги, що на сьогодні втілюють ідеї НУШ в ліцеї, пілотуючи новий Держстандарт початкової освіти, після відповідної підготовки стали регіональними тренерами Нової української школи, супервізорами для вчителів початкових класів та англійської мови, експертами з сертифікації педагогічних працівників. Їх авторський досвід презентовано у навчально-методичних посібниках, виданих Луганським ОІППО.
Досвід щодо впровадження експериментальної діяльності та свої здобутки Сватівський ліцей № 8 репрезентував на Десятій міжнародній виставці «Інноватика в сучасній освіті» (2018 р.) в тематичній номінації «Інноваційна діяльність закладу освіти в умовах упровадження Концепції Нової української школи» та Одинадцятій міжнародній виставці «Сучасні заклади освіти» (2020 р.) в номінації «Міжнародне співробітництво як важливий фактор конкурентоспроможності української освітньої системи». Заклад став переможцем конкурсів з тематичних номінацій обох виставок та був відзначений золотими медалями.
А вже сьогодні в ліцеї № 8 розпочалася активна підготовка вчителів старшої школи до впровадження Державного стандарту базової середньої освіти, адже педагогічний колектив виявив бажання продовжувати «пілотування» НУШ у 5 класах. Наразі така підготовка відбувається шляхом відвідування занять в експериментальних класах, участі в майстер-класах, вебінарах, в межах самоосвітньої діяльності. Вчителі старшої школи опановують нові для них освітні функції, таким чином формуючи готовність до роботи в умовах запровадження нового Державного стандарту базової середньої освіти та підвищуючи свою професійну компетентність.
Кiлькiсть переглядiв: 434

Коментарi

Новини

Опитування

Хто відвідував наш сайт?

Календар

Попередня Лютий 2023 Наступна
ПВСЧПСН
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728